“Echte samenwerking ontstaat wanneer we niet alleen elkaars woorden horen, maar ook elkaars intenties begrijpen.”
De uitdaging: eilandjes verbinden
We hebben een mooi proces begeleid binnen een foodketen, waar het managementteam van vier tot vijf mensen nauwer moest samenwerken. Dit team, bestaande uit operations, finance, HR en de algemeen directeur, stond voor de uitdaging om de interne processen beter op elkaar af te stemmen. Hun werkzaamheden waren sterk afhankelijk van elkaar: franchisenemers begeleiden, winkels openen, financiering regelen, logistieke processen beheren en interne opleidingen coördineren.
Sterk vertrouwen, maar losse schakels
Het onderlinge vertrouwen was groot, maar ieder werkte op een eigen eiland met eigen verantwoordelijkheden. Omdat elke beslissing impact had op de ander, werd afstemming tussen disciplines essentieel. We lieten het team reflecteren op hun dagelijkse werkzaamheden en drie belangrijkste prioriteiten. Deze deelden ze vervolgens met elkaar, wat leidde tot waardevolle inzichten: sommige taken bleken minder belangrijk dan gedacht en andere juist beter passend bij een collega. Ook werd besproken wat ieder nodig had om zijn of haar taak goed uit te voeren.
Inzicht in voorkeuren met Lumina Spark
Door middel van Lumina Spark kregen teamleden inzicht in hun gedragsvoorkeuren en hoe deze hun manier van communiceren en besluiten beïnvloedden. De een wilde snel beslissingen nemen en resultaten leveren, terwijl de ander meer tijd nodig had voor zekerheid. Dit spanningsveld – spontaan versus behoedzaam – speelde een belangrijke rol. Door dit bespreekbaar te maken, groeide wederzijds begrip en konden realistische, gezamenlijke afspraken worden gemaakt.
Behoeftes en prioriteiten zichtbaar maken
We hielpen het team om behoeftes en prioriteiten inzichtelijk te maken, altijd in relatie tot iemands voorkeur. Wat voor de één vanzelfsprekend of urgent lijkt, kan voor de ander overdreven of onpraktisch zijn. Bijvoorbeeld: “Ik wil dat dit een week van tevoren in twee Excelbestanden wordt aangeleverd vóór 17:00 uur,” tegenover: “Een paar dagen van tevoren en gewoon in een mailtje is ook prima.” Door dit te verhelderen, ontstond de ruimte voor dialoog en feedback.
De start van constructieve feedback
Het zichtbaar maken van verschillen in voorkeur leidde tot betere feedback. Sommige mensen geven resoluut feedback, anderen zijn meegaander. Als je elkaars voorkeuren kent, begrijp je de toon en intentie beter. Dat maakt het makkelijker om feedback te ontvangen en versterkt het vertrouwen in het team.
Van losse eilandjes naar eenheid
Het resultaat was een managementteam dat niet langer vanuit eilandjes werkte, maar als een hechte eenheid functioneerde. Met concrete werkafspraken en meer begrip voor elkaars werkwijze werd samenwerking efficiënter en kon er beter worden geanticipeerd op uitdagingen. Open communicatie en onderling vertrouwen kwamen centraal te staan.
Samenwerken vanuit begrip
Wat begon als een vraag over samenwerking, groeide uit tot een verdiepend traject. Teamleden kregen niet alleen meer inzicht in hun eigen rol, maar ook in de invloed daarvan op het grotere geheel. De kracht zat niet in regels of structuren, maar in het bouwen aan onderling begrip. Dit leidde tot een werkomgeving waarin mensen zich gehoord en gewaardeerd voelden – de basis voor echte samenwerking.
Zie ons wereldwijde netwerk

