Het klinkt alleszins redelijk uit de mond van een medisch specialist: “voorkomen is beter dan genezen.” Dat is dan ook precies wat Remco Djamin voor ogen staat. De longarts is voorzitter van het bestuur van het coöperatieve Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia. De oprichting van dit extra bestuursorgaan in april 2015, moet de organisatiegraad, doelmatigheid en innovatiekracht van de 270 medisch specialisten in het Bredase ziekenhuis vergroten. Bij deze revolutionaire ontwikkeling hoort een kanttekening: de samenwerkende specialisten kennen elkaar goed als dokter, maar minder als bestuurder.
“Besturen is een ander vakgebied, laat ik dat voorop stellen”, slaat Remco Djamin het piketpaaltje.“Medisch specialisten zijn door de bank genomen mensen met een brede belangstelling. Naast de verantwoordelijkheid die we dragen voor de zorg aan patiënten, zijn we ook op een hoger niveau met ons vak bezig. Daarmee bedoel ik het complete reilen en zeilen binnen het ziekenhuis. Ja, dan moet ik toegeven dat mijn collega’s en ik daar in strikte zin niet voor zijn opgeleid. Daar zijn we ons vanaf de start van MSB Amphia wel degelijk van bewust.”
Taak en prestatie
Nieuwe taken en verantwoordelijkheden smeken om professionalisering. De dames en heren specialisten willen als extra bestuursorgaan effectief en efficiënt werk leveren voor de patiënten en het ziekenhuis. “Dus kijken we als bestuursleden goed naar de manier waarop we met elkaar omgaan. Ik vergelijk de opgave graag met topsport. Voetballers krijgen ieder voor zich een eigen taak toebedeeld, maar de prestatie volgt pas zodra de spelers als team samenwerken. Verdedigers, middenvelders en aanvallers. Het zijn allemaal verschillende types die elkaar kunnen aanvullen en versterken. Ik ben ervan overtuigd dat we door inzicht te krijgen in de verschillende persoonlijkheden van ons team, het bestuur aan kracht wint. Dat is een investering waard.”
Op de koop toe
De investering loopt. Het bestuur van MSB Amphia heeft Lumina Learning ingeschakeld met als doel elkaar beter te leren kennen. “Ontdekken wat ieders sterke en zwakke punten zijn, waar we elkaar goed aanvullen en waar de hiaten zitten. Meteen vanaf de start, want voorkomen is beter dan genezen.” Remco Djamin verwoordt de belangrijkste les tot nu toe als volgt: “gebruik maken van de kracht van mensen en de eigenaardigheden op de koop toenemen. Dat verbetert de samenwerking aanzienlijk. Dit geldt eigenlijk voor alle onderwerpen die in het afgelopen jaar voorbij zijn gekomen. Vooral bij de serieuze problemen merken we als team dat juist het verschil in benadering – lees verschillend gedrag – van uiteenlopende types hard nodig is om een oplossing te vinden.”
Andere insteek
“Om in de terminologie van Lumina te spreken, de ene keer is blauwe actie nodig, de ander keer liever meer beschouwend.” Een ‘giant leap’ voor een geneesheer: “wij doktoren zijn van huis uit geneigd om erg oplossingsgericht te werken, dat zit in ons DNA. Diagnose stellen, therapie bepalen en behandelen, punt. Nu weten we dat een andere insteek ook goed is.” Bij de samenstelling van het bestuur – een mix van snijders enbeschouwers – is daar rekening mee gehouden.“De analyse van Lumina leert ons waar ieders kracht ligt.”